En sensorisk trädgård har öppnats i Aberdeenshire för misshandlade, övergivna och skadade hundar.

Den skotska SPCA har inrättat anläggningen vid sitt räddningscenter i Drumoak.

“Woof Top Sensory Garden” inkluderar hundvänliga växter, hinder och strukturerade ytor för att uppmuntra hundar att använda sina sinnen.

Djurskyddsorganisationen tror att det kommer att vara särskilt användbart för hundar som räddas från valpgårdar.
Det beror på att de är under-socialiserade och aldrig har känt livet utanför en kennelmiljö.

Louise Griese, chef för dramacentret, sa till BBC Skottlands The Nine: “Vi räddar många övergivna och misshandlade djur och den här trädgården kommer att hjälpa till att rehabilitera dem.

“Tanken bakom trädgården är att ge hundar sensorisk stimulans som de aldrig har upplevt tidigare.

“Det kommer att berika deras liv och ge dem färdigheter som hjälper dem i framtiden och förhoppningsvis ger dem lite mer förtroende innan de hittar sitt nya hem.”

Ett aktuellt valpkull föddes i räddningscentret efter att mamman vårdades.

Den sensoriska trädgården ger dig möjlighet att uppleva sevärdheterna, ljuden och luktarna i ett normalt hundliv.

Fru Griese förklarade: “Vissa valpar har aldrig varit utanför en kennel, så de var inte utanför, de gick inte ens på gräset.

“Så detta är en säker plats att lära sig dessa färdigheter. Det kommer verkligen att hjälpa dig att bygga upp ditt förtroende och skapa kontakter.”

Hon sa att trädgården var full av olika dofter, och under sommarmånaderna fanns det hundvänliga växter som uppmuntrade henne att använda sina sinnen och som stimulerade det omgivande området.

Hon tillade: “Trädgården innehåller också olika ytor och strukturer som hundar tycker om, liksom många andra föremål och hinder för att röra sig och underhålla hundarna.

“Vi designade detta område så att hundarna får så många olika upplevelser som möjligt, inklusive ett säkert, tyst rum där de kan koppla av.

“Detta kommer att förändra livet för hundarna som kommer i vår vård och bättre förbereda dem för att hitta sitt kärleksfulla hem för alltid.”

Cirka 20 hundar väntar för närvarande på ett nytt hem i centrum.