Räddare från flera länder letar efter överlevande från jordbävningen i Albanien, där 30 personer dödades och hundratals skadades.

Med snifferhundar siktar de igenom skräp 36 timmar efter skälvningen 6,4.

Hela familjer omkom – och tusentals människor är utomhus som kraftfulla efterskock.

De flesta dödsfall inträffade i kuststaden Durres och i staden Thumane nära episentret.

Jordbävningen på tisdagen var den starkaste på årtionden i Albanien. En tårfull försvarsminister sade att tre barn var bland de dödade, och medan hus kunde byggas om, kunde de 28 dödade inte återlämnas.

Jordbävningen inträffade 34 km nordväst om huvudstaden Tirana när människor sov i sina sängar tidigt på morgonen.

Den senaste efterskocken – med en storlek på 5,6 – sägs ha skadat en byggnad i Durres intill en, där intensiva räddningsinsatser genomförs.

Mer än 45 personer har dragits från spillrorna och premiärminister Edi Rama har lovat att räddarna kommer att ”fortsätta att söka tålmodig och noggrant till slutet” Han sa att alla skulle läggas på hotell tills regeringen byggde om sina hem.

En sorgdag firas i Albanien och det närliggande Kosovo.
Vad är i fokus för räddningsarbetet?

Tävlingen på tisdagen orsakade betydande skador på Thumane och Durres, där hela flerfamiljshus kollapsade. Lokala medier rapporterar att minst 20 personer är begravda under spillrorna.

Lag från Italien, Grekland, Rumänien, Frankrike, Schweiz, Turkiet, Serbien, Kroatien, Montenegro, norra Makedonien och Israel hjälper till med sökningen.

Italienska brandmän sa att de arbetade “obevekligt” på platsen för en kollapsad fyra våningar i Durres knådedistrikt, där sex personer rapporterades saknade.

Den största utplaceringen kom från Kosovo Security Forces (KSF). Bilder visar en stor kolumn med inkommande KSF-fordon. Trupperna är specialutbildade för naturkatastrofer.

Kosovo har också skickat polisen till Albanien för att hjälpa till att upprätthålla lag och ordning.

I Thumane kämpar räddare spillrorna i en femvåningshus.

Och i Durres står två treåriga tvillingsöstrar i fokus för en räddningsinsats – de är en del av en utökad familj där många medlemmar saknas.

Hundratals människor tillbringade natten i tält eller bilar och fruktade en annan skakning.

I Durres tillbringade en kvinna med namnet Bukuri Morina och hennes familj på tio tillsammans med tusentals andra natten på fotbollsarenan.

“Vi är rädda för att återvända till vår lägenhet,” sa hon. “Det finns sprickor överallt och vi är rädda för att vi ska ha samma öde som folket i Thumane.”

Alla firande som sammanfaller med Albaniens självständighetsdag på torsdag har avbrutits.

Regeringen har infört en nödsituation som ger mer resurser och säkerhet i de drabbade områdena.
Vem är offren

Trettio år gammal målare Diena Mecaj revs levande från ett sex våningar kvarter i Durres, men kunde inte överleva sina skador. Två timmar senare togs kroppen av hennes åtta år gamla dotter ut från spillrorna.

Mecaj förlorade sin man 2015, säger rapporter. I Facebook-inlägg beskrev hon livet utan honom som en utmaning.

Tre medlemmar av Gregu-familjen dog i Thumane. Pellumb och Celike Gregus kroppar återvanns tidigt på onsdagen, timmar efter att deras son Saimir dog på sjukhuset.

Kristi Recis kropp hittades i hennes kollapsade lägenhet i Durres, tillsammans med hennes far Eduart. Hon var en 25-årig medicinsk student i Tirana. Räddarna letade fortfarande efter sin mor och bror.

Bland offren finns två bröder från Kosovo.

Den 32-åriga Shemsedin Abazi och hans 29-åriga bror Isa stannade på Hotel Tropikal i Durrës. De begärde hjälp när jordbävningen drabbade, men när räddarna fick dem ut – cirka 15 timmar senare – var de redan döda.

Bröderna hade kommit på en regelbunden resa till Durres bara några timmar före jordbävningen för att arbeta som mekaniker i några dagar. Liksom Albanien upplevde Kosovo en sorgdag på onsdag.

Bland tragedierna som inträffade under jordbävningen dog en man i en bilolycka när jordbävningen slet öppna delar av en gata. En annan man hoppade från sin balkong i panik men överlevde inte.

När räddningsinsatserna fortsatte, dog en 31-årig Thumane-man på sjukhuset på onsdagen, och ytterligare två kroppar hittades i vraket.