Skotska företag har vunnit stora kontrakt för att bygga en stor vindkraftspark utanför Fife-kusten.

De 54 turbinerna för anläggningen Neart na Gaoithe (NnG) kommer att samlas i Port of Dundee, och BiFabs ingenjörsföretag kommer att bygga åtta av de grundläggande skalen på sitt Methil-varv.

Tillkännagivandet är mot bakgrund av oro för att skotska företag kommer att förlora order till utländska konkurrenter.

NnG är ett av de största skotska projekt för förnybar energi.

Det förväntas vara färdigt 2023 och förse 375 000 hushåll med el. Offshore-konstruktionen är planerad att börja i juni 2020.
“Hårt arbete”

Eyemouth Harbour valdes också som den föredragna leverantören för projektunderhåll.

Tillkännagivandet gjordes mot bakgrund av pågående oro för att skotska företag som BiFab har missat kontrakt för byggande av projekt för förnybar energi till utländska konkurrenter.

BiFab-fabrikerna stövlade efter att den skotska regeringen räddade företaget när det kämpade för att hitta arbete.

Matthieu Hue, VD för EDF Renewables UK, sa att NnG-projektet hade nått en “extremt viktig milstolpe”

Han sa till BBC Radios sändning Good Morning Scotland: “Vi kommer att fortsätta arbeta mycket hårt för att maximera projektets potential för den lokala leveranskedjan i Skottland.

“Vi ignorerar inte leveranskedjan utanför Skottland. Skottland har faktiskt ännu inte alla färdigheter och entreprenörer att bjuda på alla aspekter av vindkraftsanläggning.

“Med tanke på den fortsatta tillväxten av vindkraft till havs hoppas vi och uppmanar skotska företag att öka sitt bidrag till offshore-projekt.”

Vindkraftverk är förankrade på havsbotten med de åtta stålfästjackorna byggda av BiFab.

Herr Hue tillade: “Gården har malts i en längre tid och det är viktigt att trädgården kan bygga kapacitet och vi är säkra på att BiFab och dess ägare kommer att tillåta det.”

BBC Skottlands redaktör för ekonomi och ekonomi, Douglas Fraser, sa att kontraktet “förmodligen inte var en spelväxlare” för BiFab eftersom de flesta jackor importeras.

Charles Hammond, verkställande direktör för Forth Ports, som driver Port of Dundee, sa att tillkännagivandet skulle ge “betydande fördelar” för Dundee och Skottland.
“Produktion bas”

Unite-facket välkomnade den senaste utvecklingen, men varnade för att mer måste göras för att stödja BiFab-varven.

Den skotska utrikesministern Pat Rafferty sa: “Detta arbete kan ge BiFab-varven en tillverkningsbas att bygga vidare. Större stöd från de skotska och brittiska regeringarna för att se till att mer arbete och investeringar görs, är avgörande.

“Den skamliga verkligheten är att utan den fackföreningsledda kampanjen för att säkra BiFabs arbete från NnG-projektet skulle det troligtvis inte ha gått till varven.”

Tidigare sa Scottish Treasury Secretary Derek Mackay att regeringen hade uppmanat utvecklare att “utforska alla möjliga alternativ” för att hjälpa skotska företag att utveckla framtida offshore vindprojekt.

Han tillade, “Även om vi tror att mycket mer är möjligt i hela branschen, är dagens tillkännagivande ännu ett välkommet steg i rätt riktning.”