Aktivister över hela Frankrike protesterade Amazon på Black Friday och avslöjade konsumentbeteende och dess miljöpåverkan.

Dussintals demonstranter samlades utanför det franska huvudkontoret i Clichy, norr om Paris.

Demonstranterna försökte också blockera ett köpcentrum i Paris och ett logistikcenter nära den östra staden Lyon.

En video från Lyon visar upprorpolisen som drar aktivister bort.

Protesterna syftade till att störa Black Friday, en rabatt shoppingdag som aktivister har klandrat för miljöskador.

Liknande protester mot Amazon bröt ut i andra europeiska länder, däribland Tyskland, där arbetare från sex distributionscentra hade strejk över löner och villkor.

Verdi-facket, som krävde strejken, sade att medlemmarnas hårda arbete inte kunde köpas till “låga priser”.
Bild copyright EPA

Vissa franska lagstiftare vill förbjuda Black Friday på grund av dess miljöpåverkan, och miljöminister Elisabeth Borne har varnat för “konsumentfrenzy” som är associerad med händelsen.

Shoppingdagen i USA startade på fredagen efter Thanksgiving, men har spridit sig till andra länder under de senaste åren.
Varför riktade aktivisterna sig mot Amazon?

Miljöaktivister har anklagat Amazon för att påskynda klimatförändringarna genom sina snabba leveransservice, som de säger bidrar till utsläpp av växthusgaser.

Enligt nyhetsbyrån Reuters skickar Amazon cirka 10 miljarder paket varje år.

För att mildra sin klimatpåverkan lovade det amerikanska e-handelsföretaget att vara netto koldioxidneutralt 2040 genom att bland annat investera i elektriska skåpbilar.

Manon Aubry, en vänster ledamot, sade att protesten var tänkt att “fördöma Amazons sociala, miljömässiga och skattemässiga skador.”

Coline Vanhenacker, en taleskvinna för Friends of the Earth, en miljögrupp, sa att Amazon står för “överproduktion, överförbrukning och överanvändning.”

“Idag är 25% av franska utsläpp av växthusgaser relaterade till textilier och elektronik, och Amazon är den ledande distributören, så vi måste få slut på detta,” sade hon.
Var sker protester?

Demonstrationerna, så kallade “Block Friday”, syftar till att störa Amazons verksamhet i Frankrike och andra länder.

En av de grupper som var involverade i att organisera protesterna, anti-globaliseringsrörelsen Attac, sa att den skulle “vidta åtgärder i hela Frankrike för att störa Amazons verksamhet.”
Bild copyright Reuters

Frankrikes första protest ägde rum på torsdagen när dussintals aktivister bildade en mänsklig kedja, låg på höbalar och satte gamla kylskåp och mikrovågor framför Amazonas depå i Bretigny-sur-Orge.

Vid protesten, cirka 40 km söder om Paris, höll vissa aktivister banderoller som läste: “Amazon: För klimatet, för sysselsättning, sluta expandera, sluta överproducera”.

Ytterligare demonstrationer ägde rum på fredagen, där miljögrupper hotade att göra den 29 november till en “svart dag för Amazonia”.

På fredag ​​morgon samlades dussintals aktivister från olika grupper utanför Amazon Frankrikes anläggningar, inklusive huvudkontor i Clichy. De höll upp ett skylt som sa: “Nej till Amazon och hans värld.”

I Lyon fanns olyckor mellan aktivister och upprorpolis som bar batonger och sköldar.

En av de involverade grupperna, Lyon Climat, anklagade polisen för att vara otillbörlig. Inspelningar som publicerats på sociala medier visade att polisen dra några aktivister över golvet.

I Paris försökte cirka 40 unga demonstranter blockera dörren till ett stort köpcentrum i stadens La Défense affärsdistrikt.

De band sina armar ihop för att förhindra människor från att komma in i köpcentret och ropade: “Att arbeta, konsumera och hålla din mun stängd är meddelandet som riktas till vår ungdom.”