En översvämning av dödliga björnattacker i Rumänien har väckt rädsla för att befolkningen i Europas största skyddade köttätare kommer att öka okontrollerat.

I detta östeuropeiska land, där de flesta av kontinenten har bruna björnar, dödades tre män på drygt en månad.

“Björnpopulationen har ökat och måste minskas,” varnar ordförande Karoly Pal. Stämningen är att vissa politiker har genomfört något som ett krig mot björnar.

De tre dödsfallen under de senaste veckorna har ökat antalet dödsfall till minst sex i år, och dussintals icke-dödliga attacker har också rapporterats. Som jämförelse: I Rumänien dödades 11 personer av björnar mellan 2000 och 2015.

Varning: Den här berättelsen innehåller en bild av en döende björn som vissa läsare kan hitta störande

Karoly Pal står på gården på sin lilla husgård i Neaua, en ungersktalande bosättning i de avlägsna områdena i den historiska regionen Transylvania.

“Överallt i detta område säger människor att det finns för många björnar som inte längre kan odlas. Folk tvingas ge upp jordbruket och deras mark – och de är rädda för att lämna byarna.”

En stor manbjörn träffades av en bil i Harghita County på lördag kväll, och det tog 19 timmar för myndigheterna att stänga av den.

Björnen hade tre trasiga lemmar och låg smärtsamt på gatan, bevakad av polisen när folket såg

Premiärminister Ludovic Orban upprepade många ilska när han klagade över att myndigheterna inte hade gjort sina plikter. Han sa att det tog mer än 15 timmar att få miljödepartementet att skjuta björnen. Björnen dog bara äntligen på söndag eftermiddag.

Sedan dess har ytterligare två björnar drabbats av bilar.

Brunbjörnar kan resa enorma avstånd för att leta efter mat, eftersom de konsumerar upp till 20 000 kalorier per dag under de varmare månaderna för att göra sig fett på vintern. Att undvika mänskliga bosättningar, grödor, boskap och vägar på vägen visar sig vara en utmaning för vilda djur.

“Förra veckan räknade jag 22 björnar en natt,” säger Karoly Pal och går en karrig grusväg från Neaua till Ghinesti, en av fem byar i detta avlägsna samhälle.

Många tror att den kraftiga ökningen av björnpopulationen beror på ett förbud mot troféjakt 2016, som miljövänner välkomnades allmänt.

Enligt experter kan emellertid det officiella antalet befolkningsgrupper i Rumänien komma långt under förväntningarna.

Befolkningsuppskattningar har traditionellt gjorts av vilda djurförvaltare, med hänvisning till “föråldrade” metoder och potentiella inflytande från intressenter.

“Sedan förbudet mot troféjakt har jägare och viltförvaltare uppmuntrats att rapportera så mycket skada som möjligt”, säger björnexpert Csaba Domokos från bevarande NGO Milvus Group.

“Det finns praktiskt taget ingen administration av myndigheterna. Vi har verkligen ingen aning om hur många björnar det finns,” säger han.

Herr Domokos fruktar att byborna kommer att börja ta frågor i sina egna händer utan ett effektivt förvaltningsprogram.

“Oroet är att människor kommer att börja använda gift och fällor,” varnar han för en katastrofisk inverkan på brunbjörnens befolkning i Rumänien.

Frågan har upphetsat vissa lokala medier med nyheter om “problematiska” björnar.
Bild copyright Levente Peter