För första gången har Danmark satt mineralrikt Grönland på den nationella säkerhetsagendan före terrorism och cyberbrott.

Försvarets underrättelsetjänst (FE) kopplade sina förändringar av prioriteringar till USA: s intresse för Grönland, vilket uttrycktes i president Donald Trumps önskan att köpa det stora arktiska territoriet.

Grönland är en del av Danmark men har betydande autonomi, inklusive friheten att teckna viktiga affärsaffärer.

Kina har gruvavtal med Grönland.

Chefen för FE, Lars Findsen, sa att Grönland nu är ett högst säkerhetsproblem för Danmark eftersom ett “maktspel” äger rum mellan USA och andra världsmakter i Arktis.

I augusti avvisade den danska regeringen president Trumps förslag att ingå ett landavtal mellan USA och Danmark över Grönland som “absurd”.

Trump avbröt därefter ett statsbesök i Danmark och beskrev den danska premiärministern Mette Frederiksen som “dålig”.

USA: s intresse för Grönland går decennier tillbaka. Förenta staterna har en viktig flygbasis för kalla kriget i Thule som används för att övervaka rymden med massiva radar. Det är den nordligaste basen för den amerikanska militären att tidigt varna för en missilattack mot Nordamerika.
Varför det nya fokuset på Grönland?

Grönlands strategiska betydelse har ökat på grund av den ökande sjöfarten i Arktis och den internationella konkurrensen om sällsynta mineraler. Arktiska vatten blir mer navigerbara på grund av smältande is i samband med den globala uppvärmningen.

Den enorma ön är strategiskt belägen mellan Nordamerika och Europa, vilket gör leveransen till många marknader enklare.

I ett uttalande till BBC sa Lars Findsen från FE: “Vi har beslutat att påbörja årets intelligensriskbedömning med ett kapitel om Arktis eftersom intressena hos stormakterna i Arktis har en direkt inverkan och växer betydelse för Arktis har kungariket Danmark.

“Trots de arktiska ländernas gemensamma insatser för att hålla regionen fri från säkerhetsrelaterade meningsskiljaktigheter växer det militära fokuset på Arktis. Ett maktspel utvecklas mellan stormakterna Ryssland, USA och Kina, vilket kommer att öka spänningarna i regionen.”
Bildrättigheter AFP

Ryssland har ökat sin ekonomiska och militära verksamhet i Arktis. FN har konkurrerande territoriella krav från Danmark, Ryssland, USA och Kanada i Nordpolen, där tillgången till energi och mineralresurser förbättras.

Enligt Kasper Wester, en försvarsjournalist för den danska nyhetswebbplatsen OLFI, patrullerar den danska militären rutinmässigt genom det grönländska luftrummet och vatten.

I augusti sände dock Danmark ett stort hjälpfartyg till grönländska vatten för första gången. Absalon- och systerskeppet Esbern Snare är de största danska flottoskeppen.
Vad sägs om Grönlands värdefulla mineraler?

Gruvdrift expanderar eftersom Grönlands massa isark har dragit sig kraftigt tillbaka under de senaste åren.

Det skarpa fotot visar Grönlands isförlust

Ett joint venture mellan Greenland Minerals Ltd och Shenghe Resources Holding gör det möjligt för Kina att importera sällsynta jordartsmineraler som innehåller radioaktivt uran och thorium.

De sällsynta jordartserna som undersöktes i Kvanefjeld-projektet i södra Grönland uppskattas till 270 000 ton uran och 11 miljoner ton sällsynt jordoxid, enligt Greenland Minerals Ltd, baserat i Australien.

China National Nuclear Corporation (CNNC) deltar i projektet.

Den amerikanska regeringskontrollerade webbplatsen export.gov säger: “Gruvsexperter tror att isnedgången kommer att göra öns råvarubutiker mer tillgängliga.”

Grönland har värdefulla avfall av rubiner och safirer samt guld, platina, zink, bly och molybden.

Bluejay Mining, baserat i London, utvecklar en ilmenitgruva i Dundas nära Thule Air Base. Ilmenit är den viktigaste malmen som används för att tillverka titan. Danska och grönländska företag har köpt aktier i Ilmenite-gruvan.

Enligt Bluejay utvecklas ytterligare två gruvor på Grönland: ett enormt nickel-koppar-platina-projekt i Disko-Nuussuaq och zink-bly-silver-projektet i Kangerluarsuk. Mer än hälften av Bluejay-arbetskraften är grönländare eller danska.