Åttio miljoner år sedan, under den kritiska perioden, var Gobiöknen i Mongoliet ett paradis för dinosaurier med breda dalar, sötvattensjöar och ett fuktigt klimat.

Däggdjursätande velociraptorer, ödlingsarmade sauropoder och spetsarmerade ankylosaurier kan ha upptäckts i dagens röda sandstenstorn i Martian i Bayanzags flammande klippor.

Dessa förhistoriskt gynnsamma förhållanden gör Gobiöknen till den största fossila dinosauriebehållaren i världen.

Under nästan 100 år av paleontologisk forskning i Gobi har mer än 80 släkter hittats. Men för många människor som bor där förblir denna vetenskapliga arv okänd.

“Att sätta upp ett staket är inget skydd, skydd är människors kunskap”, förklarar den mongoliska paleontologen Bolortsetseg Minjin när vi slingrar genom de flammande klipporna för att leta efter tecken på fossil krypskydd.

För nästan hundra år sedan hittade den amerikanska forskaren Roy Chapman Andrews världens första dinosauriebo här – trilbyinspirationen för Indiana Jones.

Upptäckten var en vändpunkt i världens paleontologiska historia – det första beviset att dinosaurier lägger ägg.

På bara två år grävde hans expeditionsteam över 100 dinosaurier och förde dem hem till American Museum of Natural History, där många finns nu.

Och i Bayanzag, som Chapman-Andrews döpte om Flaming Cliffs, finns det lite som kännetecknar denna historia.

Det finns inga tecken, kartor eller museer för att informera besökare om dessa varelser. Krypning av fossil är utbredd, och när vi utforskade platsen, gick motorcykelklumpar om de prisbelönta utgrävningsmöjligheterna.

Till skillnad från i Amerika och Storbritannien, där en finderhållarlag gäller om du av misstag upptäcker en T. rex som lurar i dina blomsterbäddar, är alla fossiler som finns i statligt ägande och export strängt förbjudna i Mongoliet, som i Brasilien och Kina.

Ändå smuglas dinosaurier fortfarande in på fossila platser som Flaming Cliffs och finner vägen in på premiumauktioner.

Bland de 30 stulna mongoliska fossilerna som Bolortsetseg hittills har repatrierat var en Tarbosaurus Bataar, en sällsynt kusin till T. Rex. Det hade köpt av Hollywood-skådespelaren Nicolas Cage.

En tidigare utredning av BBC fann att den amerikanska immigrations- och tullmyndigheten har konfiskerat 44 miljoner dollar till smugglade dinosaurifossiler under de senaste fem åren.

Enligt Bolortsetseg är lösningen utbildning och turism baserad på dinosaurier.

Hon tror att detta kan uppnås genom att inspirera nästa generation av mongoliska paleontologer och lära barn i lokala samhällen om deras vetenskapliga betydelse på dessa viktiga platser.

Hon har grävt i Gobiöknen i decennier och börjat professionellt när American Museum of Natural Science bjöd in sin far till en utgrävning som paleontolog och tillät henne att gå med henne – men som kock.

“Efter att ha ätit frukost första morgonen gick de för att gräva upp, så jag tänkte att jag skulle gå också,” förklarar hon. Med en mästare i paleontologi i början av tjugoårsåldern och kunskapen om en prospektör om sitt område, upptäckte hon omedelbart alla slags fossil och blev inbjuden tillbaka till sitt hemland som en paleontolog.

Och nu, genom samhällen som är separerade av tusentals kilometer öken, har Bolortsetseg kört en 37-fots buss full av replikfossiler – originalen som de flesta mongoler aldrig har sett förut.

“Även barnen som bor direkt på Flaming Cliffs har ofta ingen aning om dinosaurierna som finns här. De flesta av dem kan inte namnge dinosaurier och bussen är det första museet de någonsin har sett,” förklarar Bolortsetseg.

Bolortsetseg grundade det mongoliska Dinosaur Research Institute 2007 och finansierade 46 000 dollar för museets verkstäder i olika regioner.

Nu stannar mobilmuseet på dammiga, ojämna terrängvägar genom elva provinser i de mest avlägsna delarna av Mongoliet.

“Jag visste ingenting om dinosaurier förut och nu gör dessa saker mig riktigt stolt”, säger 15-åriga Nyambayar Purevdorj, som bor nära byn Tugrugiin Shiree, där de berömda “striddinosaurierna” (sammanflätade fossil från en Velociraptor och en Protoceratops ) hittades.

Hennes klasskamerat Badmaa Monhochir instämde: “Jag hade sett lite på TV, men jag visste inte att de verkligen levde för miljoner år sedan. Jag trodde att det bara var en legend eller ett barns berättelse.