Det har hävdats att välmående bör avskräckas från att delta i en årlig skokartongjulpresentation när det gäller miljöfrågor.

Tusentals människor deltar varje år i Operation Christmas Child och fyller skodåser med gåvor som distribueras över hela världen.

Hub Cymru Africa, en grupp som arbetar med internationella välgörenhetsorganisationer, sa att det är ohållbart att skicka gåvor utomlands.

En deltagande walesisk minister sa emellertid att en julklapp är ersättningsbar.

En halv miljon skokartonger skickades från Storbritannien till Östeuropa, Afrika och Asien av den kristna välgörenhetssamaritans handväska förra året.

Hub Cymru Africa sa att den ville uppmuntra människor att tänka på grönare sätt att hjälpa människor i utvecklingsländer under högsäsongen.

“Vi har ofta plastprodukter som tillverkas utomlands och föras till Storbritannien,” säger Claire O’Shea, chef för koncernens partnerskap.

“Vi packar dem sedan i skobåser och skickar dem tillbaka utomlands. Detta ökar luftmilen och kolavtrycket.”
“Ta upp klimatförändringar”

Hon sa att välgörenhetsorganisationer borde tänka på samarbete med länder som främjar lokal ekonomisk tillväxt snarare än att ge saker som vi tror att folk behöver.

“Vi vill uppmuntra människor att köpa Fairtrade-varor till jul – Fairtrade-choklad i adventskalendrar och Fairtrade-presenter”, sa hon.

“Vi arbetar med Size of Wales, en välgörenhetsorganisation för walesiska klimatförändringar vars julkampanj är att köpa ett fruktträd som ska ges till en familj i Mbale, Uganda. Detta kommer att hjälpa familjer att tjäna sitt liv och bekämpa klimatförändringar.

“Vi vill också att folk ska tänka på förpackningar och etiska shopping – så tänk på var saker görs.”

För pastor Vicki Burrows från Radyr, Cardiff, är det viktigt att fylla en skodos med gåvor.

Hon har samlat mer än 200 skoboxar för årets samtal.

“När du får en gåva som någon har noggrant, tid och energiskt funnit – jag tror att det är det som stimulerar fantasin,” sa hon.

Välgörenheten bakom samtalet ber presentköpare att söka efter saker som tandborstar, yo-yo eller solglasögon.

“Jag tror inte att gåvorna de kommer att få är saker de vill kasta bort,” tilllade Burrows.

“Om du inte har någonting och du får en hatt och en halsduk och handskar, en kosig leksak och några måleredskap kan jag inte tro att dessa saker kommer att kastas snabbt.”

Men hon sa att hon var öppen för att utforska mer hållbara sätt att ge gåvor till barn runt om i världen.
Ungdomar “mer medvetna”

Hub Cymru Africa sa att ungdomar blir mer medvetna om hållbarhet och att detta skulle förändra deras bidrag till internationell välgörenhet.

“Särskilt i Wales finns det nu en läroplan som uppmuntrar barn att tänka mer kritiskt och bli mer ansvarsfulla och etiska över hela världen,” sade O’Shea.

“Jag tror att studenter och ungdomar blir mer medvetna om problemen och kommer sannolikt att flytta bort från skoboksdistributionen mer naturligt.”

Appellen för årets Operation Christmas Child har nu avslutats och välgörenheten börjar sprida gåvor runt om i världen.

Samaritens plånbok har uppmanats att kommentera.