Forskarna vid University of Manchester skapar en plan för att hjälpa band och popstjärnor att leva och resa världen utan att bidra till klimatförändringarna.

Gruppen Massive Attack kontaktade Tyndall Center for Climate Change Research och sa att de ville hjälpa till att hitta lösningar på klimatkrisen.

Resultaten överförs till musiker från hela branschen och inspirerar miljontals fans att leva mer hållbart.

Massive Attack tillbringade mycket tid med miljökampanjgruppen Extinction Rebellion 2019 och spelade till och med en uppsättning under ett av deras protester i London i april.

Robert del Naja, även känd som 3D, berättade för BBC att han kände sig konflikt eftersom hans karriär hade bidragit till klimatförändringarna.

“[Som musiker] har vi en kolrika livsstil. Men som samhälle har vi alla funnits i en fossil bränsleekonomi under lång tid och haft väldigt lite val.

“Utmaningen nu är inte bara att göra personliga uppoffringar, utan att insistera på den nödvändiga systemiska förändringen. Den vanliga verksamheten är över.”

Nyheten kommer en vecka efter att Coldplay tillkännagav att de inte skulle åka på turné med sitt senaste album av miljöskäl.

Samtidigt erbjuder Billie Eilish fansen möjlighet att samla biljetter till sin nästa turné genom att bekämpa klimatförändringarna. Varje konsert har eko-byar där fans kan lära sig mer om planetens problem.

Vad kommer forskarna att titta på?

Denna nya studie kommer att undersöka alla aspekter av resor och hur koldioxidavtrycket kan bringas till noll eller så nära noll som möjligt.

Det handlar inte bara om att balansera konsertutsläpp genom att plantera träd för att ta bort koldioxid från luften – en process som kallas kolbalansering.

Istället kommer forskarna att undersöka hur energiförbrukningen på konserter och när man flyttar musiker, besättningar och uppsättningar mellan olika platser och städer, samt effekterna på allmänheten, kan minskas.

Tyndall Manchester-chef professor Carly McLachlan sa att de kommer att undersöka var de ska byta till förnybara energikällor, hur man kan minska energiförbrukningen, men också tänka på hur resor kan vara annorlunda.

“Det är en kolhaltig sektor och vi måste försöka ta itu med det eftersom varje sektor måste vara en del av övergången till en ekonomi med låg koldioxidutsläpp.”

Det är ännu inte känt vilka effekter en förändring i hur turer genomförs kommer att få på biljettpriser, rutter eller antalet konserter.

Hur dålig är livemusik för miljön?

Musiker kritiseras ofta för att prata om klimatförändringar och kol för att ha en kolrika livsstil.

De som marknadsför album och uppträder i städer runt om i världen flyger mycket med artister och deras team.

Till detta kommer CO2-utsläppen från turbussar, rörliga apparater, tillverkning av varor och den energi som krävs för saker som ljus och ljud.

Enligt senaste siffror orsakar levande musik i Storbritannien 405 000 ton växthusgasutsläpp varje år.

Enligt prof. Carly McLachlan är musik, konst och kultur “en riktigt fin del av vad det betyder att vara mänsklig”. “Om det här är något vi verkligen uppskattar i våra liv måste vi se till att vi kan göra det på ett sätt som minskar påverkan.”